Skip to main content

Veelzijdig Azië

Rajasthan

Afgelopen kerstvakantie ben ik weer terug geweest in India, een van mijn favoriete landen. En dat het favoriet is, kwam tijdens deze reis weer helemaal naar voren, ik heb tijdens een reis nog nooit zo vaak WAUW gezegd, wat was dit prachtig en wat heb ik genoten.Ik heb mijn ogen uitgekeken, zoveel moois, zoveel prachtigs en wat een lieve mensen zijn het allemaal!

Rajasthan rondreis

22 december Onderweg naar India

Dat was even schrikken dat we sms kregen dat de vlucht van Swiss vanaf Amsterdam via Zurich naar Delhi was geannuleerd. Gelukkig waren we direct overgeboekt op een vlucht van Qatar Airways, helaas wel met 5,5 uur wachten in Doha. Achteraf blij dat we niet op de volgende vlucht naar Zürich waren overgeboekt, want dan zouden we maar 5 kwartier hebben in Zurich om over te stappen. Op schiphol zagen we dat die vlucht 1,5 uur te laat is vertrokken. Met deze optie zouden we de vlucht zeker gemist hebben naar Delhi.

Eerste stuk zit er op, we zitten nu in Doha. Omdat we zo lang moeten wachten, heb ik ons getrakteerd op de businessclasse lounge, met allemaal lekkere hapjes en wifi. Nog 1,5 uur voordat we nu doorgaan naar Delhi!

23 december aankomst Delhi, door naar Agra

Na 5,5 uur wachten in Doha, zijn we doorgevlogen naar Delhi. Bij aankomst, eerst koffie gedronken met mijn agent en vervolgens nog een korte citytour gedaan in Old Delhi. Bezoek aan de Masjid Moskee, Chandi Chowk en de begraafplaats van Mahatma Ghandi.

Delhi Chandi Chowk
riksja in Chandi Chowk
De moskee van Delhi
speciale kledij voor moskeebezoek
de bazaar van Chandi Chowk
de bazaar
Beeld Mahatma Ghandi
Begraafplaats Mahatma Ghandi

Met oude monumenten en drukke buurten die subtiel versmelten met een levendige en eigentijdse kosmopolitische wereld, is Delhi, de hoofdstad van India, een fascinerende toeristische bestemming. Gelegen langs de oevers van de rivier de Yamuna, biedt Delhi, die bijna 1000 jaar oud is, een betoverend mozaïek van ervaringen, zowel erfgoed als hedendaags. Delhi is het hart van de Indiase democratie, maar kan zeker tot een van de meest geavanceerde metropolitanen ter wereld gerekend worden. De bruisende oude wijk van de hoofdstad, gecentreerd rond Old Delhi, bewaart de oudheid en is overweldigend met zijn levendige eetcultuur en kronkelende straatjes met winkels die bijna alles verkopen onder de zon. Slenteren door Old Delhi is een onvergetelijke ervaring, want u kunt enkele van de oudste recepten proeven – die hun oorsprong vinden in Mughal-keukens, en genieten van een etnische cultuur terwijl u exquise handwerk, groothandelskleding en sieraden op maat ontdekt.

Daarna door naar Agra. 12 jaar geleden duurde dat ruim 7 uur, nu 3,5 uur door de aanleg van een snelweg. We verblijven in hotel Clarks Shiraz in Agra, net buiten het centrum. Hotel is prima, met een leuk restaurant op de bovenste verdieping. Al met al een lange dag en weinig slaap.

24 december Red Fort en Taj Mahal

Vandaag staat Agra op het programma. Het was weer een drukke dag. Letterlijk en figuurlijk. Op kerstdag het Red Fort en de Taj Mahal in Agra bezoeken. De drukste dag van het jaar, en dat hebben we geweten! Loeidruk. 11 jaar geleden, toen we hier ook waren, was de stad een en al mist en konden we de Taj op hooguit van een meter dichtbij bekijken. Nu was het prachtige gebouw wel goed te zien! En ondanks het massale, een cursus voordringen (topsport bij de Indiers) hebben we genoten.

Agra in Uttar Pradesh, grenzend aan Rajasthan, is de populairste toeristische bestemming van India en van Rajasthan. Deze oude stad is doordrenkt van geschiedenis en is bezaaid met monumenten, architectonische wonderen en prachtig aangelegde tuinen, die overblijfselen zijn van de majestueuze erfenis van de Mughal-regering. De stad geniet ook van een levendige culinaire scene met behoud van haar voortreffelijke kunst en kunstnijverheid. Gelegen aan de oevers van de rivier de Yamuna, staat de stad, ooit de hoofdstad van de machtige Mughals, vandaag trots met een koninklijk erfgoed dat iedereen aanspreekt. Terwijl bezoekers de grootse gebouwen hier bewonderen en zich door drukke chowks en bazaars begeven, kunnen ze ook inchecken in luxe hotels, winkelen in winkelcentra en pleinen en genieten van eigentijdse delicatessen in chique restaurants.

Red Fort

Deze ommuurde keizerlijke stad staat bekend als het Rode Fort van Agra en werd in 1565 gesticht door keizer Akbar (1556-1605) en staat welverdiende op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De paleizen, grote moskeeën en een uitgebreide openbare zaal zijn gemaakt van roze-rode zandsteen en getuigen van een tijdperk waarin Indo-islamitische kunst met invloeden uit Perzië, op zijn hoogtepunt was. Keizer Shah Jahan, die de Taj Mahal bouwde voor zijn overleden vrouw, werd gevangen genomen door zijn zoon Aurangzeb in Agra Fort. Hij zou zijn gestorven in de Musamman Burj, een marmeren toren die hij zelf bouwde, met een van de meest verleidelijke uitzichten op de Taj Mahal.

Entree de Red Fort
Jahangir Mahal in Red fort
Diwan E Kas in het Red fort
vestigingsmuur

Taj Mahal

De iconische Taj Mahal is niet alleen een bekend Indiaan architectonisch meesterwerk, het is ook een UNESCO werelderfgoedmonument en een van de zeven wereldwonderen. De Taj Mahal is de blijvende erfenis van een koninklijk liefdesverhaal. Het werd in de 15e eeuw door de Mughal keizer Shah Jahan na de dood van zijn derde en favoriete vrouw, Mumtaz Mahal. Na haar overlijden heeft hij opdracht gegeven om haar te dienen met een laatste rustplaats en een symbool van zijn eeuwige liefde voor haar. Het combineert islamitische, Perzische, Ottomaanse en Indiase designelementen en is een ontzagwekkende structuur van elegante koepels en wit marmer, die van kleur veranderen in het zonlicht: roze bij zonsopgang, parelwit in de middag en zilvergoudkleurig bij volle maan.

Taj Mahal
Close up Taj Mahal
de graven binnen
pilaar
De hoofdingang
museum

25 december Fatehpur Sikri

Vandaag van Agra door naar Jaipur. Onderweg een stop gemaakt in Fatehpur Sikri. En wauw. Wat is dat indrukwekkend zeg. Je hoort hier weinig over, en dat is jammer, want het is heel indrukwekkend. Een prachtig paleis, met nog meer indrukwekkende woonvertrekken en daarnaast een van de grootste moskeeën in India. Hier hebben we een donatie gedaan door een kleedje te kopen, bloemen en een gekleurd touwtje (net zoiets als de slotjesbrug in Parijs). Met deze drie attributen mochten we drie wensen doen. Super secret. Nu hopen dat ze uitkomen.  Vannacht slapen we in heus paleis van de Mandawa familie.

Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri is een plaats dat uit twee delen bestaat: Fatehpur en Sikri. Fatehpur Sikri (Stad van de overwinning gelegen bij Sikri) ligt 37 kilometer ten westen van Agra. Fatehpur was de hoofdstad van het Mogolrijk van 1571 tot 1585, en werd gebouwd door de Mogolheerser Akbar de Grote. De keizer bouwde de stad ter ere van de moslim soefi-heilige Salim Chishti omdat hij nog geen troonopvolger had. Salim Chishti voorspelde dat hij nog drie zonen zou krijgen. De voorspelling kwam inderdaad uit. De oudste zoon was prins Salim, de latere keizer Jahangir. Akbar begon de bouw in het dorpje Sikri, de plek waar de heilige voor zijn dood gewoond had in 1571. Akbar bouwde hier voor Salim Chishti een prachtig mausoleum, een van de mooiste voorbeelden van Mughal-architectuur in India. Deze status was maar voor korte duur, want na 14 jaar werd de stad compleet verlaten. Het resultaat: een spookstad waar niemand meer wilde wonen. De reden voor het verlaten van de stad was het watertekort wat werd werd veroorzaakt door de hoge, rotsachtige gronden waarop Fatehpur Sikri gebouwd was. Elke vrijdag komen honderden mannen en vrouwen bij de dargah bijeen om gebeden op te zeggen en de hele atmosfeer galmt van goddelijkheid.

Fatehpur:

Fatehpur Khwabgah
Fatehpur Panch Mahal
Fatehpur Sikri Diwan I Kas
Fatehpur slaapkamer
Fatehpur turkse baden
Fatehpur Jodha Bai’s Palace

Sikri

En slapen in een echt Haveli, een erfgoedhotel (Heritage hotels), een voormalig kasteel van Thakur Devi Singhji Mandawa en zijn vrouw Sajjan Kunwar in de stad Jaipur.

Hotel Mandawa Haveli
Hotel Mandawa Haveli
Hotel Mandawa Haveli

26 december 2023 Jaipur

Nou vind ik mezelf best een ervaren reiziger, kenner van Azië, maar waar we nu zijn, blijft me toch verrassen. Zo nieuw, zo anders, zo bijzonder, ik kijk mijn ogen uit. Jaipur, de “pink city”, de binnenstad die terracotta gekleurd is om heeeel veel (100-den) jaren geleden iets speciaals wilde doen om de prins van Wales welkom te heten die hier op staatsbezoek kwam. Ze kleurden alle huizen, gebouwen, en straten in terracotta en noemden het paars. Zo werd Jaipur, pink City. Een miljoenenstad, met het prachtige Amber Fort, het Citypalace, de Jantar Mantar (allemaal instrumenten waar ze vroeger de de tijd konden aflezen, afstand berekenen tussen maan en evenaar en meer) de Hawa Mahal, wat alleen een muur is waar de vrouwen van de koning achter zaten tijdens de parade in de hoofdstraat. Mensen van buitenaf mochten niet weten wie ze waren. Daarna nog naar de monkey temple geweest, dat was niet heel bijzonder, eerder erg smerig. Uitzicht op de stad was wel mooi

Jaipur

De stad van paleizen en forten, afgewisseld met historische monumenten en tuinen die de grootsheid van de Rajput-koningen getuigen. Jaipur is de toegangspoort tot het Koninklijke erfgoed van India. Lang geleden bestond Rajasthan uit 22 vorstendommen. De leider van een vorstendommen werd maharadja genoemd. De stad Jaipur werd in 1727 gesticht door maharadja Jai Singh II. Jaipur heeft de bijnaam Pink City. In het oude centrum van de stad vind je veel roze, of eigenlijk terracotta kleurige huizen. Een dikke muur omringt de stad. De huizen zijn in 1883 roze / terracotta geschilderd ter ere van het bezoek van prins Albert van Groot-Brittannië. Sindsdien moeten inwoners verplicht hun gebouwen roze blijven verven. Anders riskeren ze een boete. Deze kleur komt uit de omgeving van de rijke grondstoffen. Voordat Jaipur “paars” werd gekleurd, was de stad geel.

Hawa Mahal
Amber Palace
Plein in het Amber Palace
Tuin Amber Palace
Uitzicht vanaf Amber Palace
Vertrek Amber Palace
Mubarak Mahal City Palace
Sarvato Bhatra
Hoofdstraat Jaipur
Jantar Mantar
Monkey tempel
bewoner Monkey tempel
Nahargarh fort op de berg
Nahargarh Fort entree
Nahargarh fort bad
Nahargarh fort binnen
Nahargarh fort dak
Nahargarh fort gang
Nahargarh fort paleis
Jaipur waterpaleis

27 december van Jaipur naar Pushkar

En door… eerst in Jaipur nog naar het waterpaleis. Helaas door mist en straling van de zon niet zo goed te zien, dus snel door naar het Nahargarh Fort. Weer een indrukwekkend stukje geschiedenis en prachtige uitzichten over Jaipur. Toen door naar Pushkar. Ook weer een verrassende bestemming die weinig aangedaan wordt, maar absoluut een leuke stop is tussen Jaipur en Jodhpur. De stad staat bekend om de Brahma tempel, een van de weinigen in India. Verder zijn hier heerlijke winkelstraten, zijn met de kabelbaan omhoog gegaan voor de tempel ter ere aan de vrouw van Brahma, de Savatri tempel. Daarna bij het Holly Lake, bij een van de 52 ghats, een ceremonie gezien… je gruwelt er wel van dat ze daarna van het water drinken. Je moet echt een heel sterk gestel hebben wil je hier niet van aan de schijt gaan. Echt ranzig het water! Verder staat de stad bekend om de kamelenmarkt, en die zie je dan ook in de stad vrij veel lopen. En toen waren we de chauffeur kwijt. Gelukkig heeft iemand hem gebeld en konden wij hem na een stevige wandeling weer vinden.

Pushkar

Kameel
Het meer van Pushkar
Brahma Tempel Pushkar
Met de kabelbaan naar boven
In de kabelbaan
aap bij de Savatri tempel
Ceremonie bij een ghat
pushkar winkelstraat

28 december naar Jodhpur

Ik blijf wauw, wauw, wauw zeggen. Wat een geweldige dag weer. Vandaag naar Jodhpur, de blauwe stad, al valt dat blauwe wel mee, maar het Mehrangarh fort is weer een parel uit duizenden. Ongelooflijk wat mooi. Ook de Jaswant Thada, het “crematorium” van de laatste Singh (leider/heerser) is indrukwekkend. Daarna nog even de oude stad in, lees tuk-tuk jungle en vanaf de clocktower even de dag laten bezinken met prachtig uitzicht op het fort.

Jodhpur

Jodhpur ligt centraal in de deelstaat Rajasthan, in het noordwesten van India. Vroeger was Jodhpur de hoofdstad van een vorstenstaat met dezelfde naam, maar tegenwoordig is de stad een populaire plaats tijdens een rondreis in Rajasthan, vanwege zijn vele paleizen, forten en tempels. Ook is Jodhpur de toegangspoort tot de Thar woestijn. Jodhpur heeft als bijnaam de blauwe stad vanwege de indigokleurige (blauwgekleurde) muren van de huizen in de oude binnenstad, maar Jodhpur wordt ook Sunny City genoemd vanwege het zonnige woestijnklimaat. De kleur blauw is gekoppeld aan de Brahims, de hoogste kaste uit het Indiase kastenstelsel. De oorspronkelijk blauwe huizen zijn aan de noordwest kant van de stad (de rest is later blauw geschilderd).

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Mehrangarh Fort, gebouwd in 1459. Binnen het fort zijn diverse paleizen, galerieën, tempels en musea gevestigd. Het fort ligt op 150 meter hoogte en je ziet het al van ver liggen. Boven heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.  Ook het Jaswant Thada is een must-see. Dit is een mausoleum dat in 1899 werd gebouwd ter ere van de Maharadja van Jodhpur en is een prachtig wit marmeren bouwwerk. In het mausoleum wordt de urn van de Maharadja bewaard. Het oude stadscentrum is heel erg gezellig met een wirwar aan karakteristieke straatjes, winkeltjes en niet te vergeten de oude klokkentoren. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op het fort en de drukke hoofdstraat.

Mehrangarh Fort
entree Mehrangarh Fort
kamers Mehrangarh Fort
kamers Mehrangarh Fort
muur Mehrangarh Fort
danszaal Mehrangarh Fort
blauwe stad
uitzicht vanaf het Mehrangarh Fort
museum Mehrangarh fort – draagbaar koninklijke familie
Jaswant Thada
Jaswant Thada
tuin Jaswant Thada
Urn in de Jaswant Thada
Klokkentoren
klokketoren Jodhpur
uitzicht vanaf de klokkentoren

29 december van Jodhpur via de motortempel en Ranakpur naar Udaipur

Had ik al wauw gezegd over deze reis? van Jodhpur gaan we naar Udaipur met onderweg eerst een stop bij de motortempel met bijzonder verhaal. Aan de weg NH62, van Jodhpur naar Udaipur heeft in 1997 een jonge man, bij de stad Pali, een motorongeluk gehad en hij heeft dit niet overleefd. Zijn lichaam is naar zijn ouders gebracht om gecremeerd te worden en zijn motor naar het politiebureau voor onderzoek. Toen ze de volgende dag de motor wilde onderzoeken, was de motor weg. Ze vonden hem weer op de plek van het ongeluk. Niemand die wist hoe die daar kwam. De motor werd weer terug gebracht naar het politiebureau. De volgende dag was de motor weer weg en vonden ze hem weer op de plek van het ongeluk. Die wonderlijke comeback gebeurde telkens opnieuw, zelfs nadat de Royal Enfield, het merk van de motor, de volgende nachten met lege benzinetank in een politiecel aan de ketting was gelegd. Dit heeft zich een aantal malen herhaald en omdat ze denken dat de jongeman die was overleden, hier mee te maken heeft, hebben ze hier een tempel gebouwd. Sindsdien is daar nooit meer een ongeluk gebeurd. De tempel, niet meer dan een overdekte schuur met offeraltaar in de openlucht, draagt de naam Shri Om Banna of Bullet Baba en elke dag komen mensen hier snoepjes en whisky offeren.

Entree motor tempel
Motor van de verongelukte jongeman
Offeren

Daarna door naar Ranakpur. Hier hebben we een Jain tempel bezocht. Ook weer zo prachtig. Ik keek mijn ogen uit. Daarna door naar Udaipur waar we een in haveli (herenhuis) overnachten (zonder wifi 🥴 en stroomstoring) Het diner was op het rooftop terras met prachtig uitzicht op het Citypalace!

Ranakpur

Jain Tempel
achterzijde Jain tempel
Jain tempel binnen
Jain tempel binnen – pilaren
Jain tempel binnen – plafond
Heilige boom in de Jain Tempel
Olifantenbeeld
monnik

Jaïnisme is een van de belangrijkste religies in het land en de bekendheid ervan wordt weerspiegeld in verschillende tempels verspreid over India. Een zeer populaire tempel is de Jain tempel in Ranakpur. Het wordt Chaumukha Mandir (tempel met vier gezichten) genoemd en is opgedragen aan Adinath, de eerste Jain-tirthankar (heilige). De tempel is volledig gemaakt van wit marmer en bestaat uit 29 zalen, 80 koepels, 400 kolommen en 1444 individueel gegraveerde pilaren. De pilaren zelf zijn van het allergrootste schoonheid, versierd met perzik en beige tinten. Ze tonen ingewikkeld houtsnijwerk van olifanten, bloemen en mensen. Interessant is dat geen twee pijlers hetzelfde zijn! Met een audiotour kan je de hele tempel bekijken!

30 december Udaipur

En dan vandaag Udaipur, het Venetië van India, met 7 meren waarvan drie grote. Bij het Pichola meer ligt het Citypalace, ook weer groot en indrukwekkend. Hier heerlijk doorheen geslenterd waarna we een boottocht hebben gemaakt over Pichola Lake, langs de zomerpaleizen die midden in het meer liggen. Daarna nog een bezoek gebracht aan de tuin van de prinses. Het grappige was als je hier in je handen klapt, beginnen de fonteinen te spuiten. In de middag even lekker gerelaxed bij het zwembad!

Udaipur

In de volksmond staat Udaipur bekend als de “City of Lakes, het Venetië van India, en hiermee is het serene Udaipur het kroonjuweel van de koninklijke Rajasthan. Met glinsterende meren zichtbaar vanaf bijna elk dak, sprookjesachtige paleizen, uitgestrekte haveli’s (traditionele herenhuizen), gerespecteerde tempels en smalle straatjes die door kleurrijke markten zo oud als de geschiedenis van de stad weven, is de charme van Udaipur ongeëvenaard. De stad wordt omringd door drie meren; het Pichola Meer, het Fateh Sagar Meer en het Swaroop Sagar Meer. Gesticht door Maharaja Udai Singh II in 1559, diende de stad als de hoofdstad van het koninkrijk Mewar nadat Mughal-keizer Akbar zijn eerdere machtscentrum Chittorgarh belegerde.

Udaipur by night
Boottocht over Pichola meer
Waterpaleis
City Palace vanaf het Pichola meer
Citypalace binnen
citypalace binnen
Citypalace binnentuin
Citypalace uitgang
Udaipur Jagmandir tuin
Udaipur Jagmandir
Udaipur Saheliyon Ki Bari fontein
Saheliyon Ki Bari

In de volksmond staat Udaipur bekend als de “City of Lakes, het Venetië van India, en hiermee is het serene Udaipur het kroonjuweel van de koninklijke Rajasthan. Met glinsterende meren zichtbaar vanaf bijna elk dak, sprookjesachtige paleizen, uitgestrekte haveli’s (traditionele herenhuizen), gerespecteerde tempels en smalle straatjes die door kleurrijke markten zo oud als de geschiedenis van de stad weven, is de charme van Udaipur ongeëvenaard. De stad wordt omringd door drie meren; het Pichola Meer, het Fateh Sagar Meer en het Swaroop Sagar Meer. Gesticht door Maharaja Udai Singh II in 1559, diende de stad als de hoofdstad van het koninkrijk Mewar nadat Mughal-keizer Akbar zijn eerdere machtscentrum Chittorgarh belegerde.

31 december van Udaipur naar Goa

luchthaven Dabolim
straat Calangute
watertoren Calangute
Calangute
pindaverkoopster Calangute
hoofdingang strand Calangute
bootjes op het strand
onze favoriete strandtent
strand Calangute
zonsondergang
HAPPY 2024!!
HAPPY 2024 !

Vandaag de laatste dag in Rajasthan. Heel vroeg brengt onze lieve chauffeur Rajesh ons naar het vliegveld van Udaipur, op ongeveer 45 minuten rijden van de stad. Bij aankomst even stress, want ik kan het ticket niet vinden en die heb je wel nodig om de terminal in te gaan. Uiteindelijk met een sms die ik heb ontvangen, mogen we naar binnen. Snel inchecken en naar de gate. De vlucht via Delhi en vervolgens naar Dabolim (de oorspronkelijke luchthaven van Goa  – Panaji (spreek uit als Pan-jim) is helemaal vernieuwd. Laatste keer dat ik hier was, was in 2011. In de aankomsthal vinden we een kantoor die taxi vervoer regelt. Enigszins met zweet tussen mijn billen door de angstige rijkunst van de chauffeur komen we in Calangute aan. We checken in en gaan richting het centrum. Wat een drukte, wat een getoeter, wat een mensen. Ik herken niets terug van het vredige karakter van 2011. Gelukkig zit mijn favoriete restaurant er nog wel. Misschien ken je dat wel, een restaurant waar je altijd gaat eten als je de eerste dag aankomt. Hier gaan we heerlijk eten. We doen het heel rustig aan en na afloop gaan we richting het strand, want hier zou het oud en nieuwjaarsfeest los knallen om 12. uur. Mijn eigen strandtent is er niet meer, dus we lopen meer door richting het hotel. Hier vinden we een leuke strandtent. Met twee Duitse mannen “knallen” we het nieuwe jaar in! HAPPY 2024!

1-4 januari Goa

1 janauri, de eerste dag in 2024. De rust is teruggekeerd in Calangute en ik herken nu heel veel meer van het gemoedelijke van 2011. We krijgen te horen dat het zo druk was omdat heel veel mensen samen met familie oud en nieuw wilde vieren op het strand. De komende dagen rusten we lekker uit op het strand, beetje zwemmen, beetje graven, lekker in de zon en tussendoor een heerlijke massage op het strand. Bedjes zijn gratis als je bij de desbetreffende strand in ieder geval iets te eten en te drinken besteld. Na de eerste dag kennen ze ons al en houden ze een bedje op de eerste rij vrij voor ons. Dit is echt geen straf. Ook gaan we op woensdag naar de hippiemarkt van Ajuna. Hier verheug ik me op, want hier kan ik altijd heerlijk shoppen. Helaas is er weinig over van de markt, waar je voorheen makkelijk drie uur kon slenteren hebben we na een uur de markt al een paar keer langs gelopen. Jammer, maar toch lekker geslaagd met mooie nieuwe doeken voor mijn bank en tijgerbalsem. Hier kost een potje nog geen euro. In de avond gaan we lekker uit eten, hier zijn ontzettend veel leuke en gezellige tentjes.

Voorbereidingen voor de massage
met onze persoonlijke masseuse en die ons de hele dag voorzag van hapjes en drankjes
het gaat er stevig aan toe
After massage
Lunch op het strand
kuil graven op het strand
Start Anjuna markt
Anjuna kraam
Anjuna
Anjuna
Anjuna
Avond in Calangute

5 januari, het zit er op, terug naar huis

En dat was het dan… de vakantie zit erop. Omdat ik geen goedkoop ticket kon vinden vanuit Goa terug naar huis, heb ik een ticket terug geboekt vanaf Mumbai, maar Mumbai is vanaf Goa nog wel een uur vliegen. Omdat deze vlucht nu niet in mijn internationale ticket zit, heb ik deze extra ruim van te voren geboekt, want als ik hem zou boeken heel vlak op de intercontinentale vlucht terug en deze vlucht heeft vertraging en we missen daarom de vlucht terug naar huis, dan moet ik nieuwe tickets kopen, omdat deze vlucht niet in het intercontinentale ticket zit, moet je je koffers ophalen en weer opnieuw inchecken.

Er waren 3 vluchten, eentje om 21.00 uur, maar deze zou dus heel kort voor vertrek aankomen in Mumbai met mogelijk een optie dat we de vlucht van Lufthansa zouden missen, de vlucht om 18.00 uur zou er voor zorgen dat we ruim 6 uur moesten wachten op de luchthaven van Mumbai, ook niet mijn favoriete bezigheid en daarom heb ik de vlucht van 10.30 uur geboekt, waardoor er 14 uur tussen aankomst en vertrek zou zitten. En mocht deze vlucht geannuleerd worden of vertraging hebben, dan is er niets aan de hand! Nu hadden we voldoende tijd om Mumbai te gaan bekijken, een stad waar ik ook nog nooit was geweest. Via mijn agent heb ik daarom een leuke citytour geboekt in de stad.

Ik heb al heel wat gezien, maar deze stad slaat toch wel alles. Van vieze krottenwijken en armoede, tot grote mooie en indrukwekkende gebouwen. Ergens heel vies door de smog, maar toch ook weer netjes. Het verkeer toetert er hier ook op los en rijdt kris kras door elkaar, het is ook giga druk. Tweebaanswegen worden spontaan vierbaans. Met een bezoek aan het museum van Gandhi, de hangende tuin, Nehru park, India Gate, Jain Tempel, het Terminus station en het het Prince of Walesmuseum. Nog even een hapje eten, mijn potten met aloëvera crème scoren en we worden door de chauffeur terug gebracht naar de luchthaven. Al met al heb ik wel goed beeld van Mumbai. Ik weet niet zo goed wat ik er van vind, maar heb zo 8,5 uur om er over na te denken tijdens de vlucht naar München en aansluitend door naar Amsterdam.

Global Visapana Pagode
Gateway of India
Gateway of India
Taj Mahal Hotel
Bootjes bij Gateway of India
bootjes haven Mumbai
Ghandi museum
Ghandi museum
devi tempel
eetstalletje
terminus station
Druk verkeer
druk verkeer
Hangende tuin
Mumbai strand
Jain tempel
Jain Tempel
Prince of Wales museum
Prince of wales museum
Wasserette